ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР МЕСЕЦ ЮЛИ

Грижи за зеленчуците през месец юли.

Зеленчуците изпитват все по-често остра нужда от вода, защото настъпват летните горещини. Трябва да се правят плитки окопавания след всяка поливка. По този начин рохкавият повърхностен слой намалява изпарението на водата от почвата. Така се удължава периода между отделните поливки. Преустановява се поливането на лука за глави, дините и пъпешите.

Тиквички

Не трябва да се окопават дълбоко освободените зеленчукови лехи от ранни пролетни култури като тиквички, краставици, ранни картофи и др. Тези лехи се разрохкват леко за да се запази структурата и влагата на почвата.

За да се осигури нормална реколта от зелен фасул за късна консумация и за консервиране то сеитбата му трябва да стане преди 15 юли. Най-важните грижи при фасула са напояването и окопаването. Когато започне цъфтежът на фасула трябва да се спре окопаването, защото цветът му много лесно опадва.

Патладжан

Когато искаме патладжаните да са едри и сочни, то е необходимо през юли те да се подхранят два пъти с листен тор, който да съдържа по равни количества трите основни хранителни елемента – азот, фосфор и калий.

При краставиците поливането и торенето са едни от най-важните мероприятия през юли. Краставиците са топлолюбива култура и затова не трябва да се поливат със студена чешмяна вода. Трябва да се създадат условия за поливане с престояла вода. Колкото по-рано се откъснат плодовете на краставицата, толкова по-бързо ще се развиват следващите. За семе трябва да се оставят плодовете на един цял корен. Краставиците трябва да се отрязват с нож, а не се късат с ръка.

Домати

Доматите през юли трябва да се поливат по-често и по-обилно. През юли почвата се засушава по-бързо. Започва масовото зачервяване на доматите. Най-добре е да се полива веднъж седмично. Когато се забележи, че най-долните листа на доматите са заболели, то те трябва да се премахват веднага, за да не се разпространи заболяването върху цялото растение. Това благоприятства и по-доброто огряване на първия завръз от слънцето. Когато листата са здрави, те не бива да се премахват.

В края на месец юли или началото на август трябва да се засява зимната ряпа. В период на засушаване е добре няколко дни преди сеитбата мястото да се полее, за да се може да се ускори поникването.

През месец юли се прибира лука. Той е узрял и готов за прибиране, когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата омекне и листата започнат да полягат. Този признак показва, че растежът на луковиците е завършен, а външните люспи вече са добили характерния си червеникав цвят.

В началото на месеца трябва да се засади късния алабаш, късното зеле и карфиола. Те се засаждат при междуредово разстояние 60-70 см, а вътре в реда на 50 см. След разсаждането трябва редовно да се плеви, окопава и полива. Когато предшественикът на зелето не е торен основно, то е добре да се внесат по 2-2,5 т/дка угнил оборски тор, 40-50 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг калиев тор. Торовите норми се определят в зависимост от планирания добив и резултатите от химичния анализ на почвени проби.

Краставици

Късните краставици и тиквички, за есенно производство, се засяват през втората половина на юли.

Трябва да се водят постоянни наблюдения за поява на кафяви листни петна, картофена мана по доматите, на кубинска и брашнеста мана по краставиците и други растения от семейство тиквови. Много опасно заболяване за пипера е маната, която се проявява в две форми – коренова и стъблена. Опасни са и листните въшки, които вредят не само пряко, но и косвено, защото пренасят различни вирусни болести. Трябва да се наблюдава популация на земните бълхи, защото те могат да унищожат разсада за късното зеле.

Борба с по-важните болести и неприятели по зеленчуците

Патладжаните, картофите и средноранните домати се пръскат срещу колорадски бръмбар с Циперкал 100 ЕК – 25 мл/дка – при масово излюпване на ларви от първа възраст.

В края на месеца се увеличава плътността на паяжинообразуващите акари при пипера, патладжана, доматите, краставиците, което налага да се направят 2-3 пръскания през 7-10 дни Талстар – 0,3%

Когато чушките на фасула за зърно започнат да пожълтяват, се пръска срещу фасулевия зърнояд с Актелик – 0,15%.

Срещу бактерийните болести по зеленчуковите култури може да се пръска с медсъдържащите фунгициди – Фунгуран ОН 50 ВП, Шампион ВП и др.

При поява на мана по тиквовите култури да се третира с Ридомил голд, Куадрис 25 СК и др.

При поява на бактериен пригор (ъгловати петна) по краставиците използвайте Шампион ВП, Фунгуран ОН 50 ВП. Краставиците са фитотоксични към бордолезов разтвор.

Мана по пипера – болните се изскубват, а останалите се третират с Ридомил голд или Акробат МЦ.

Срещу бактерийно гниене по пипера пръскайте с бордолезов разтвор, Шампион ВП, Фунгуран ОН 50 и др. медсъдържащи фунгициди.

Срещу цикадата, пренасяща столбур може да се извърши третиране с Нуреле Дурсбан, Вазтак нов 100 ЕК.