ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ

Грижи за зеленчуците през месец август

Aвгуст e месецът през който продължават растителнозащитните мероприятия срещу картофена мана по доматите с 1% бордолезов разтвор или Куадрис 25 СК в доза 0,075%. На площите, заети от домати трябва да се следи за нападение от памукова нощенка. Тя надупчва плодовете на доматите. Третиране на площите се прави след обследване при откриване на 8-10 гъсеници на 100 растения. Пръскането се повтаря след 8-10 дни.

Продължават растителнозащитните мероприятия срещу брашнеста мана по доматите, краставиците, пипера и патладжана. Препаратите, които могат да се използват са:

  • Байфидан 250 ЕК и др.

При зелето за късно производство се извършват пръскания срещу зелевата листна въшка и зелевата пеперуда.

Борбата с маната по краставиците се води:

  • като се пръска с един от изброените фунгициди със системно действие – Ридомил голд МЦ 68 ВГ – 0.25%, Корсейт Р ДФ – 0.25%, Акробат МЦ – 0.1% и др.;
  • след 7-10 дни трябва да се пръска с Дитан М 45 – 0.2% и др. контактните фунгициди.

Пръсканията за маната продължават в интервал от 7-10 дни през цялата вегетация на културата като се редуват изброените по-горе препарати.

Растителнозащитните мероприятия в зеленчуковата градина трябва да се извършат само при нужда, като се спазва карантинния срок на препарата и се съобразява с беритба та на зеленчуците.

През първото десетдневие на месец август, все още има възможност да се засеят корнишони за късно производство, чрез директна сеитба на семена. Есенната ряпа и моркови  може да се сеят през целия месец.

Оранжерийно производство на зеленчуци

В стоманено-стъклените оранжерии се сеят разсадите за предкултури.

В свободните стъклени оранжерии почвата се подготвя за обеззаразяване, когато то не е извършено през месец юли. Прави се соларизация – почвата се навлажнява до насищане и се покрива с платно от полиетилен. Навлажняването се прави ежеседмично за да се поддържа необходимата влага. Процесът на соларизация е с продължителност 40-50 дни. Почвата може да се обеззарази и чрез пропарване.

Зеле

През вегетацията основно извеждаме химическата борба срещу насекомите: Листни въшки, Зелева нощенка и Голяма бяла/ зелева пеперуда. Като използваме по горе посочените инсектициди. Задължително към приготвения работен разтвор прибавяме и прилепител.