ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЮНИ

Грижи за засадените на открито домати, пипер, патладжан и други.

При доматите продължава борбата срещу картофена мана, кафяви листни петна, бели листни петна, като третиранията трябва да приключат до 14-20 дни преди началото на прибирането на плодовете при ранните домати.

При ранните високостъблени сортове домати при развитие на 4-6 съцветия се прави прекършване на върховете над последното съцветие (китка), като е необходимо да се оставят 2-3 листа. Редовно трябва да се премахват разклоненията (колтуците).

За да предпазим доматите от върхово неинфекциозно гниене, то трябва поливаме редовно и умерено, без да се допуска преовлажняване или силни засушавания на почвата.

При краставиците продължава борбата с маната, брашнестата мана, белокрилка, листни въшки и др.

Мана по краставиците – при поява на характерните петна трябва да се третира с Ридомил голд МЦ 68 ВГ – 0,25%, Алиет флаш – 0,3% и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

Брашнеста мана – при откриване на петна се третира с Топсин М 70 ВП – 0,1% и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

При едновременна поява на мана, брашнеста мана, белокрилка и листни въшки по краставиците трябва да се извърши комбинирано третиране с необходимите фунгициди и инсектициди.

Трябва да се знае, че от краставиците се отстраняват сухите и болни листа по време на беритбата. Краставиците обичат влагата и поради тази причина растенията трябва редовно да се поливат.

При пипера трябва да се следи за поява на мана, брашнеста мана, антракноза, бактериални петна, листни въшки.

След прихващането му временно се прекратява поливането, за да може растенията да образуват по-добра коренова система.

Мана – при поява на петна, заразените растения се унищожават, а останалите се третират с Превикур 607 СЛ – 0,35% или друг регистриран за болестта фунгицид.

Листни въшки по зеленчуковите

Да се пръска с Би 58 – 0.07%, Уорант 20 СЛ – 0.005%, Фюри 10 ЕК – 0.015% и др.

След засаждане на зелето на открито задължително се следи за поява на листни въшки и зелеви бълхи.

Полива се редовно. Първото окопаване на прихваналите се домати, пипер, патладжан и др. спомага за по-бързото затопляне и аериране на почвата. Първото окопаване се прави 7-10 дни след засаждането на културите. Подхранването на зеленчуковите култури се прави с 15-20 кг/дка азотен тор. разсад от главесто зеле – до 10-15 юни. Прибира се реколтата от ранно зеле, краставици, тиквички.

През месец юни се засяват и засаждат следните култури:

  • краставици втора култура – от 25 юни нататък с 0,3-0,45 кг семена на дка;
  • лук от разсад – до 5 юни засаждане;
  • праз лук – разсаждане след 25 юни при междуредово разстояние 25-30 см и 15-20 см вътре в реда;
  • късно зеле и карфиол – до 15 юни с 0,06-0,08 кг/дка семена;
  • моркови за късно полско производство при междуредово разстояние 30-35 см и посевна норма 60-70 г. на 100 кв.м.;
  • подготвят се и лехите за засяване на семената от късни сортове домати до 10 юни.

За борба с маната и други болести при зеленчуковите култури е добре да се използват освен контактните и системно действащи фунгициди, а срещу листните въшки, нощенките и другите неприятели да се ползват регистрирани препарати за съответния вид.