ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР – ЯНУАРИ

Най-голямата януарска грижа на градинаря е подготовката за отглеждане на ранните разсади.

Трябва да бъдат приведени в наличност и пълна готовност всички материали, съоръжения и инструменти, за да бъдат използвани максимално малкото подходящи дни за работа през месеца.

Пристъпва се към засяването на семена за производство на разсади от топлолюбивите култури с дълъг вегетационен период като домати, пипер, патладжан. Започва сеитбата на разсадите за ранно зеле и ран карфиол. Не бива да се закъснява, но и по-ранната сеитба е съвсем нежелателна. Определяйте срока съобразно климатичните условия на района и начина на отглеждане. Следната таблица ще ви ориентира както за сроковете, така и за необходимите ви семена и за площта, която трябва да отделите за отглеждане на пролетните разсади:

Необходими семена и площ за производството на гъст разсад за 1 дка ранни култури, отглеждани на открито, и ориентировъчни срокове за сеитба

КултураСрок на засяванеНеобходимо семе(грама за 1 дка)Посевна норма (грама за 1 м2)Необходима площ за гъст разсад  (м2)
Домати20  I – 15 II24-252-38-12
Пипер10 I – 5 II12010-1210-12
Патладжан10 I- 5 II404-67-10
Главесто зеле1 II – 10 II4058
Цветно зеле20 I – 5 II4058
Алабаш1 II – 10 II50510
Салати1 II – 10 II20210
Краставици25 III – 5 IV80204
Тиквички20 III – 5 IV2501002,5

Здравите семена никнат безпроблемнно. За да са здрави, трябва да се обеззаразят. Не всичките. Фирмите производителки на семена ги обеззаразяват и затова купените от магазините не се нуждаят от вашата намеса. По-иначе стоят нещата със семената, които вие сте си отбирали от някои харесали ви любителски сортове. По тях да са полепнали спорите на гъбичките, които причиняват загниване по време на покълването и сеченето на разсада. Има растителнозащитни препарати, но те или са от категория, която не е разрешена за употреба от любители, или са неудобни за обеззаразяване на малки количества семена. Затова пък има доста надежди и съвсем лесни начини за обеззаразяване при домашни условия: Ето някои от тях:

Разтворете половин пакетче (в аптеките се предлагат по 10 г) калиев перманганат в 1 л вода и потопете семената, поставени в торбичка, за няколко минути в разтвора.

Разтворете 50 г меден сулфат (син камък) в 1 л вода и потопете по същия начин семената в получения разтвор.

Изсипете семената в подходящ съд и ги залейте с перхидрол (кислородна вода) за около 20 минути.

Обработените по някой от тези начини семена са мокри и се слепват помежду си. За да можете да ги засеете, трябва леко да просъхнат.